fbpx
 

Wat kost een kroon?

Overweeg jij om een kroon te laten zetten en vraag jij je af wat een kroon kost? Dan zit u hier goed. Op deze pagina leest u wanneer het verstandig is om een kroon te laten zetten. Ook leggen we uit wat een kroon kost en waaruit de kosten bestaan.

Wanneer een kroon?

Een kroon is een vorm van tandheelkundige restauratie die de vorm, functie en esthetiek van een beschadigde of afgebroken tand herstelt. Het is een kunststof of keramische kap die over de tand wordt geplaatst om deze te beschermen en te versterken.

Het is verstandig om een kroon te nemen als de tand beschadigd of afgebroken is, of als er een grote cariës is die niet kan worden behandeld met een gewone vulling. Kroon kan ook worden gebruikt om de uiterlijke verschijning van een tand te verbeteren, bijvoorbeeld als deze verkleurd is of als er een onregelmatige vorm is.

Het verschil tussen een implantaat, een kroon, en veneers.

Vergoeding kroon

In de meeste gevallen wordt een kroon vergoed door de zorgverzekering als de tandarts aantoont dat de kroon noodzakelijk is voor de gezondheid van de patiënt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de tand beschadigd of afgebroken is, of als er een grote gaatje in zit dat niet kan worden gevuld met een gewone vulling.

Sommige zorgverzekeraars bieden ook een vergoeding voor cosmetische kronen, zoals bijvoorbeeld wanneer de tand verkleurd is of als er een onregelmatige vorm is. Het is belangrijk om te controleren met de eigen zorgverzekeraar wat de precieze dekking is voor kronen. Benieuwd naar wat jouw verzekering dekt? Ontdek het in dit handige overzicht van Independer.

Kosten kroon

De kosten voor een kroon kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de mate van beschadiging of afbraak van de tand, het materiaal dat wordt gebruikt voor de kroon, en de duur van de behandeling. In het algemeen kunnen de kosten voor een kroon tussen de € 500 en € 1.500 liggen. Het is verstandig om contact op te nemen met de tandarts om te vragen naar de precieze kosten voor een kroon in het specifieke geval.

Extra kosten

Naast de kosten voor de kroon zelf, zijn er mogelijk extra kosten die komen kijken bij het plaatsen van een kroon. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er extra behandelingen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van cariës of het bevestigen van een tijdelijke kroon. Het is verstandig om contact op te nemen met de tandarts om te vragen naar de precieze kosten voor het plaatsen van een kroon in het specifieke geval.

Wat kan je verwachten in totaal

Voordat een kroon kan worden geplaatst, moet de tandarts eerst de tand voorbereiden door eventuele cariës te verwijderen en de tand te slijpen zodat de kroon goed past. Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van de tand om een kroon op maat te maken. In de tussentijd kan er een tijdelijke kroon worden geplaatst om de tand te beschermen. Wanneer de kroon klaar is, wordt deze bevestigd met behulp van speciale lijm.

Bijkomende kosten die kunnen komen kijken bij het plaatsen van een kroon zijn onder andere:

  • Kosten voor het verwijderen van cariës
  • Kosten voor het maken van een afdruk van de tand
  • Kosten voor het plaatsen van een tijdelijke kroon
  • Kosten voor het bevestigen van de definitieve kroon met behulp van lijm.

Alle bijkomende kosten in overweging nemende, kost een kroon tussen €2.500 en €3.000.

Zelf uitrekenen wat de kosten zijn in jouw specifieke situatie? Gebruik hiervoor onze handige rekenwijzer.

Kroon laten zetten in het buitenland

Het is mogelijk om een kroon te laten plaatsen bij een tandarts in het buitenland. Dit kan voordeliger zijn dan het laten plaatsen van een kroon in Nederland, omdat de kosten voor tandheelkundige behandelingen in sommige landen lager zijn dan in Nederland.

Het proces voor het laten plaatsen van een kroon bij een tandarts in het buitenland is in grote lijnen hetzelfde als bij een tandarts in Nederland. De tandarts zal eerst de tand voorbereiden door eventuele cariës te verwijderen en de tand te slijpen zodat de kroon goed past. Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van de tand om een kroon op maat te maken. In de tussentijd kan er een tijdelijke kroon worden geplaatst om de tand te beschermen. Wanneer de kroon klaar is, wordt deze bevestigd met behulp van speciale lijm.

De voordelen van het laten plaatsen van een kroon bij een tandarts in het buitenland zijn onder andere:

  • Lagere kosten voor tandheelkundige behandelingen
  • Mogelijkheid om te combineren met vakantie
  • Mogelijkheid om te profiteren van de expertise en ervaring van tandartsen in het buitenland.

Om meer te leren over tandarts reizen in het buitenland, en de kosten voor een kroon in het buitenland, klikt u hier.