fbpx
 

Wortelkanaalbehandeling

Endodontie

Wortelkanaalbehandelingen vallen onder de tak van Endodontie in tandheelkunde. Men houdt zich hier bezig met het maken van diagnoses en behandelen van aandoeningen van de tandpulpa (weefsel in de tandholte) en structuren die verbonden zijn met een tandwortel.

Behandelingen worden uitgevoerd bij bijvoorbeeld pijn door:

    • blootstelling aan een extreme temperatuur (bijv. bij het nuttigen van koude of hete dranken)
    • het eten van zoet voedsel
    • het uitoefenen van druk op de tand in kwestie (bijv. bij het bijten)

Consult en onderzoek

Tijdens de eerste afspraak zal er na het vaststellen van de klachten door uw tandarts een eerste intra-oraal onderzoek worden uitgevoerd. Dit onderzoek bestaat uit verschillende methoden die kunnen worden toegepast om de staat van de tandstructuur en de gezondheid van de tandholtes (tandpulpa) te controleren.

Planning van de behandeling 

Röntgenfoto’s zijn een onmisbaar onderdeel van elke orale behandeling. Röntgenfoto’s geven de aanwezigheid en de omvang van het tandbederf of breuk aan – die als donkere defecten op het beeld verschijnen. Dit is een belangrijk diagnostisch hulpmiddel bij wortelkanaalbehandeling, omdat het de exacte omvang van het defect kan aantonen. Op deze manier kunnen we een passend behandelplan opstellen. Daarnaast is het gebruik van software-analyse van een röntgenfoto mogelijk om vooraf de afmetingen van het wortelkanaal te meten – een belangrijk kenmerk bij wortelkanaalbehandeling.  Een defect dat zich uitstrekt tot in het gebied van de tandholte is een van de indicaties voor een wortelkanaalbehandeling.

Minimaal invasieve behandeling

De wortelkanaalbehandeling wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en is volledig pijnloos. Met behulp van een automatisch apparaat voor het verwijderen van de wortels, een apex locator voor het meten van de verticale afmetingen en een laser voor het reinigen, kunnen we de hele procedure in korte tijd uitvoeren, met een steeds hoger succespercentage.

Written by:
Andrej Lazarov
Year:
2022
Category:
Health, Prevention

Maak een tandarts reis met Dental Day

A smile worth flying for

Copyright 2022 Dentalday. Alle rechten voorbehouden.

bt_bb_section_top_section_coverage_image