fbpx
 

Kronen en bruggen

Alles wat u moet weten over tandheelkundige kronen en bruggen

Tandheelkundige aandoeningen kunnen een uitdaging vormen, maar gelukkig bieden behandelingen zoals tandheelkundige kronen en bruggen effectieve oplossingen om uw glimlach te herstellen. Dit artikel gaat in op wat deze procedures inhouden en hoe ze uw mondgezondheid kunnen verbeteren.

Wat is een kroon?

Een tandheelkundige kroon fungeert als een beschermende kap voor aangetaste tanden. Het is vervaardigd uit verschillende materialen, waaronder porselein, metaal, of een combinatie daarvan. Deze kroon wordt over een beschadigde tand geplaatst om deze te beschermen en zijn oorspronkelijke vorm en functie te herstellen.

Wanneer is een kroon nodig?

De noodzaak van een tandheelkundige kroon doet zich voor wanneer een tand aanzienlijke schade heeft opgelopen door factoren zoals cariës, breuken of na een wortelkanaalbehandeling. Het doel van de kroon is het behoud van de tand, met als gevolg het voorkomen van verdere schade en het herstellen van zijn functionaliteit.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling begint met een consult bij de tandarts. In eerste instantie verwijdert de tandarts de beschadigde delen van de tand en zorgt voor voldoende ruimte voor de kroon. Een afdruk van de tand wordt vervolgens gemaakt, welke als basis dient voor het vervaardigen van een op maat gemaakte kroon. Gedurende de wachttijd voor de definitieve kroon, wordt een tijdelijke kroon geplaatst om de tand te beschermen. Bij het uiteindelijke plaatsingsmoment wordt de kroon zorgvuldig aangepast voor een optimale pasvorm.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een tandheelkundige kroon variëren, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de complexiteit van de casus. Hoewel de kosten kunnen variëren, benadrukken we het belang van investeren in mondgezondheid om toekomstige complicaties te voorkomen.

Wat is een brug?

Een tandheelkundige brug fungeert als een structurele overbrugging voor ontbrekende tanden. Het omvat kunsttanden die worden ondersteund door aangrenzende tanden of implantaten. De brug vult het lege gebied en handhaaft de integriteit van het gebit, vergelijkbaar met het repareren van ontbrekende delen van een brug.

https://dentalday.nl/wp-content/uploads/2020/05/Kroon-en-bruggen-Krimpen-aan-den-ijssel-1.jpg

De term “brug” verwijst naar een structuur die een of meer kronen bevat. De structuur wordt vaak op zijn plaats gehouden met een of meer kronen aan weerszijden van de opening in de mond. Als iemand bijvoorbeeld door verwonding of tandbederf verschillende voortanden verliest, kan een arts een brug gebruiken om de opening op te vullen.

Het kan zijn dat iemand na het verwijderen van een tand geen opening in het gebit wil hebben, bijvoorbeeld omdat hij een tand nodig heeft om te kauwen of uit cosmetische overwegingen.

Voor sommige mensen is een permanent tandheelkundig implantaat een alternatief voor een brug. Tandheelkundige implantaten zijn kunsttanden die tandartsen chirurgisch in het bot in de mond plaatsen. Anderen raden implantaten aan om een brug te bevestigen, vooral als er veel tanden ontbreken.

Voordelen van een brug

Een tandheelkundige brug kan iemand helpen zich prettiger te voelen met zijn glimlach. Het kan hen ook in staat stellen normaal te kauwen.

Als iemand een of meer tanden of kiezen verliest, kan dat invloed hebben op zijn of haar beet, waardoor hij of zij pijn krijgt of moeite heeft met eten. Het vervangen van deze tanden voorkomt deze complicaties.

Iemand kan een brug nodig hebben als:

  • een tand zo ongezond is dat hij uitvalt of door de tandarts wordt verwijderd
  • een tand door een ongeval of verwonding onherstelbaar beschadigd is
  • het tandbederf of de infectie zo diep in de tand zit dat noch een vulling noch een wortelkanaal voldoende zijn

Type bruggen

Tandartsen gebruiken verschillende soorten bruggen:

  • Een traditionele brug bestaat uit twee kronen – soms abutments genoemd – die de neptand of -tanden verankeren. Dit is het populairste type brug, en hij kan vast of uitneembaar zijn.
  • Een cantileverbrug heeft slechts één kroon nodig voor ondersteuning. Dit is een minder intensieve procedure en kan een goede optie zijn voor mensen die geen gezonde tanden willen beschadigen. De enkele kroon kan echter als een hefboom werken, waardoor het risico op beschadiging van tanden en kaak toeneemt.
  • Maryland-bruggen zijn conservatiever en minder ingrijpend dan traditionele of cantileverbruggen. De brug wordt verankerd door metalen of porseleinen frames die aan de achterkant van de tanden aan weerszijden van de opening worden bevestigd. Bij deze bruggen kunnen gezonde tanden behouden blijven, maar ze zijn minder veilig.
  • Implantaat-ondersteunde bruggen gebruiken tandheelkundige implantaten als ankers. Dit type brug is duurder en invasiever, maar veiliger.

Een kliniek met
Ervaring

Al meer dan 25 jaar helpt onze kliniek patienten van over de hele wereld om hun perfecte glimlach te bereiken.
+0123456789001234567890.012345678900123456789001234567890

Tevreden patienten geholpen

voor-en-na-1
voor-en-na-2
voor-en-na-3

Maak een tandarts reis met Dental Day

A smile worth flying for

Copyright 2022 Dentalday. Alle rechten voorbehouden.

bt_bb_section_top_section_coverage_image