fbpx
 

Implantaten

Wat zijn tandheelkundige implantaten

Implantologie is een tandheelkundige specialiteit die zich bezighoudt met het herstel van landloze zones door het gebruik van tandheelkundige implantaten. Het verlies van tanden en kiezen kan het gevolg zijn van trauma, parodontitis of tandbederf.

Na het verlies van tanden en kiezen beginnen de aangrenzende tanden en kiezen zich te verplaatsen naar de nieuw ontstane open ruimte, waardoor de door het tandverlies ontstane opening wordt verkleind. Het plaatsen van tandheelkundige implantaten kan dit proces belemmeren en daardoor de normale functie en het uiterlijk van de aangetaste kaak herstellen. Ongeacht de oorzaak van het tandverlies zijn tandheelkundige implantaten momenteel de beste oplossing voor de vervanging van verloren tanden.

In tegenstelling tot protheses, die volledig op het tandvlees rusten – waardoor het onderliggende bot verticaal verloren gaat – of tandheelkundige bruggen – waarvoor de aangrenzende tanden moeten worden geprepareerd en opgenomen – worden tandheelkundige implantaten in het kaakbot ingebracht – waardoor de natuurlijke functie van de tandwortel wordt gesimuleerd, namelijk het ondersteunen van een enkele tandkroon.

Waarom u het verlies van tanden niet mag negeren

Onderzoek toont aan dat het verlies van tanden een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van leven.*


Emotionele gezondheid en gevoel van eigenwaarde:

 • Verminderde eigenwaarde;
 • Verminderde sociale interactie;
 • Verhoogd risico op emotionele stoornissen zoals depressie, angst, enz.

Lichamelijke gezondheid:

 • Beperking van de voeding;
 • Moeilijkheden bij het kauwen;
 • Veroorzaakt de beweging van aangrenzende tanden, wat een verandering in de normale beet kan veroorzaken en bijgevolg pijn in de spieren en gewrichten van de kaak.

Uiterlijk:

 • Verlies van tanden leidt tot verlies van kaakbotvolume;
 • Het verlies van kaakbotvolume draagt bij tot de structurele verandering van gelaatstrekken.

*Kolinski et al. 2013, De Rouck et al. 2009.

Gevolgen van ontbrekende tanden op het bot

 • De afwezigheid van een enkele tand leidt tot de vermindering van het volume van het omliggende bot; 
 • De afwezigheid van meerdere tanden heeft een aanzienlijke invloed op de vermindering van het botvolume, en kan een verandering veroorzaken in het uitzicht van kaak en gezicht;
 • De afwezigheid van alle tanden kan leiden tot de volledige afbraak van kaakbot, wat op zijn beurt de ineenstorting van structurele elementen van het gezicht veroorzaakt, zoals wangen en lippen, en bijdraagt aan het oude uiterlijk.

Behandeling met implantaten

De verloren tand kan volledig worden vervangen door een implantaat, zonder het boren en prepareren van de aangrenzende gezonde tanden. Het implantaat, is samen met de kroon,  de beste oplossing voor het vervangen van ontbrekende tanden, zowel functioneel als esthetisch.

Als de patiënt meerdere ontbrekende tanden heeft, zijn er een paar verschillende behandelmethoden.

Minimaal invasieve benadering

Door gebruik te maken van de meest geavanceerde chirurgische technieken, zorgen wij voor een minimale aanwezigheid van pijn en zwelling na een ingreep, zodat de patiënt snel zijn dagelijkse activiteiten kan hervatten.

Er zijn twee verschillende behandelmethoden in de implantologie, namelijk onmiddellijke belasting en vertraagde belasting.

Bij de ‘immediate loading’ techniek kan direct na het plaatsen van het implantaat een kroon op het implantaat worden geplaatst. Deze techniek is aangewezen voor patiënten met een optimale botkwaliteit, en dus voldoende primaire stabiliteit van een implantaat. Deze omstandigheden stellen ons in staat het implantaat onmiddellijk te ‘laden’, en de hele behandeling in één bezoek af te ronden.

De verloren tand kan volledig worden vervangen door een implantaat, zonder het boren en prepareren van de aangrenzende gezonde tanden.

Als de botkwaliteit van een patiënt echter niet optimaal is (wat vaak het geval is bij oudere patiënten), wordt de voorkeur gegeven aan de techniek van uitgestelde belasting. Bij deze techniek wordt het implantaat geplaatst, gevolgd door een wachtperiode van 6 maanden – een periode die nodig is om het harde en zachte weefsel rond het implantaat te laten rijpen en de gewenste stabiliteit te laten bereiken (proces dat osseointegratie wordt genoemd). Zodra de hechting  tussen het bot en een implantaat is bereikt, zal de verbeterde stabiliteit de plaatsing van een tandheelkundige kroon op het implantaat mogelijk maken.

Door het plaatsen van een implantaat – dat de ontbrekende tand volledig vervangt – herstellen we de normale functie en een optimaal uiterlijk terwijl de gezondheid van het bot, het tandvlees en de aangrenzende tanden behouden blijft.

 

Botversterking

De afwezigheid van tanden en kiezen en de afwezigheid van de kauwfunctie leiden tot verlies van botvolume. Een botaugmentatieprocedure wordt vooraf uitgevoerd om het bot te herstellen voor of tijdens het plaatsen van een implantaat. Het materiaal dat voor de botversterking wordt gebruikt, kan worden gebruikt uit uw eigen lichaam of met behulp van kunstmatige bronnen (Geistlich Bio-Oss)

Behoud van de holte na extractie

Na het trekken van tanden en kiezen trekt het tandvlees op natuurlijke wijze in een lege holte. Er bestaan veel technieken om de verplaatsing van zacht weefsel in een extractiegebied te voorkomen, de meest succesvolle is de techniek van het behoud van de holte. Deze techniek wordt uitgevoerd door het kunstmatige bot (Geistlich Bio-Oss) in de extractieholte te brengen. Afhankelijk van de situatie, kan het implantaat samen met het bot worden geplaatst, of enkele maanden later nadat het bot zich heeft kunnen versterken.

Het proces met betrekking tot het plaatsen van een implantaat in 4 stappen:

 1. Lege ruimte is overgebleven als gevolg van tandextractie
 2. Het botmateriaal wordt gebruikt om het botverlies na extractie op te vullen om botverlies te voorkomen (Geistlich Bio-Oss)
 3. Gebruik van een membraan (Geistlich Bio-Gide of PRF membraan) om het geplaatste kunstbot op zijn plaats te houden.
 4. Het hechten van het tandvlees na de bottransplantatie, ter voorbereiding van het plaatsen van een definitieve kroon.

Online intakegesprek

Waarom een online intakegesprek? Voordat we een behandeling starten, beginnen we altijd met een geheel vrijblijvend medisch vooronderzoek. Of je nu kiest voor behandeling in Nederland of besluit om duizenden euro’s te besparen met een behandeling in Montenegro, ons doel is om de beste tandheelkundige zorg te bieden die past bij jouw specifieke behoeften en budget.

Een online intakegesprek biedt het volgende:

 • Inzicht in de staat van je gebit en mogelijke problemen.
 • Informatie over slimme en kosteneffectieve oplossingen voor behandelingen in Nederland of Montenegro.
 • Een panoramische kaakoverzichtsfoto voor een nauwkeurige diagnose.
 • Een gedetailleerd behandelplan en offerte met exacte kosten voor een helder beeld van het behandelproces.

Plan nu een vrijblijvend gesprek in door het formulier op de contactpagina in te vullen.

Maak een tandarts reis met Dental Day

A smile worth flying for

Copyright 2022 Dentalday. Alle rechten voorbehouden.

bt_bb_section_top_section_coverage_image